فهرست مطالب

مجله راهبردهای نوین تربیت معلمان
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مطهره ولی زاده، کلثوم نامی*، مختار ذاکری صفحات 1-26

    یکی از الگوهای نوینی که برای بالندگی حرفه ای معلمان مورد توجه قرار گرفته، درس پژوهی است. این پژوهش با هدف شناسایی فرصت های قبل، حین و بعد از اجرای درس پژوهی مدارس ابتدایی شهرستان بندرعباس به انجام رسید. جامعه ی موردمطالعه ، کلیه ی معلمان مدارس ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه 1 شهر بندرعباس بود که تعداد 20 مصاحبه نیمه ساختاریافته با نمونه گیری هدف مند صورت گرفت. برای تحلیل داده ها، از روش تحلیل استقرایی با نظام کدگذاری استفاده شد. یافته ها و نتایج پژوهش نشان داد، سه مقوله ی فرصت تبادل تجربه، فرصت افزایش سطح دانشی و فرصت تغییر بینش حرفه ای به عنوان فرصت های قبل از درگیری عملی با درس پژوهی و سه مقوله ی ایجاد انگیزه برای افزایش بهره وری و بکارگیری یافته های مفید در کلاس، فرصت توسعه ی روحیه ی مسیولیت پذیری در کار گروهی و تغییر فرهنگ نظام یاددهی-یادگیری از انفرادی به گروهی به عنوان فرصت های حین و بعد از درگیری عملی با درس پژوهی احصا گردید.

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، درس پژوهی، فرصت های اجرایی، معلمان دوره ی ابتدایی
  • مهشید گلستانه*، سید محسن موسوی، فرشته قشقایی صفحات 27-50

    پژوهش حاضر به بررسی محتوای کتاب های درسی شیمی دوره دوم متوسطه ایران از نظر توجه به مقوله صنعت پرداخته است. پژوهش کاربردی - توصیفی از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری کتاب های شیمی سال دهم، یازدهم، دوازدهم و همچنین کتاب شیمی فنی و حرفه ای - کاردانش چاپ سال تحصیلی 1401-1400 بوده است. این پژوهش تمام محتوای این کتاب ها، شامل متن، تصاویر، جدول ها و تکالیف را در برمی گیرد که از روش نمونه گیری تمام شماری استفاده شده است. تجزیه وتحلیل داده ها با کمک آمار توصیفی و پایایی روش به شیوه متخصصین انجام شد. نتایج نشان داد که کتاب های شیمی دوره دوم متوسطه از نظر توجه به مقوله صنعت دارای شباهت ها و تفاوت هایی هستند. در هر چهارکتاب توجه به صنایع سطح دوم (صنایع تولیدی) نسبت به دو سطح دیگر بیشتر بود. به استثنای شیمی پایه یازدهم که در آن فراوانی مربوط به صنایع سطح اول نسبت به صنایع سطح سوم با اختلاف اندکی، بیشتر بود، در سایر کتاب ها، صنایع سطح سوم در جایگاه دوم قرار داشت. کتاب شیمی یازدهم با اختلاف زیادی از سایر کتاب ها، بیشترین توجه را به مقوله صنعت داشت و سه کتاب دیگر توجه تقریبا یکسانی نسبت به مقوله صنعت داشتند. 0/62 درصد موارد کدگذاری شده، در متن کتاب های درسی بود و تصاویر کتاب با 2/36 درصد در جایگاه دوم قرار داشت و 8/1 درصد، سهم تکالیف کتاب درسی بود. هیچ مورد مرتبط با صنعت در جدول های کتاب های درسی شیمی کدگذاری نشد.

    کلیدواژگان: کتاب های درسی شیمی، صنعت، تحلیل محتوا، دوره متوسطه نظری، دوره متوسطه فنی و حرفه ای - کاردانش
  • سیروس منصوری*، رحیم مرادی صفحات 51-82
    پژوهش حاضر با هدف مطالعه تجربه زیسته معلمان از دوره های آموزش ضمن خدمت صورت گرفت. روش پژوهش، کیفی و رویکرد مورداستفاده، پدیدارشناسی بود. مشارکت کنندگان بالقوه پژوهش کلیه شرکت کنندگان دوره های آموزشی ضمن خدمت بود که با روش نمونه گیری هدف مند از نوع موارد مطلوب و بر اساس قاعده اشباع نظری 21 نفر از آنها انتخاب شدند. بدین معنی که داده ها با 21 نفر به اشباع نظری رسید. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته به دست آمد و با تکنیک تحلیل مضمون مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که تجربه معلمان از دوره های آموزش ضمن خدمت معلمان در قالب 66 مضمون پایه و 10 مضمون سازمان دهنده تعریف می شوند. مضامین اصلی سازمان دهنده پژوهش شامل بی توجهی به نیاز سنجی آموزشی در طراحی دوره های آموزشی، عدم وجود بسترهای فنی و قانونی مناسب آموزش های ضمن خدمت، عدم وجود بسترهای مدیریتی و ساختاری موردنیاز، عدم امکان ارزشیابی های واقعی، مدرک گرایی و بازاری شدن آموزش های ضمن خدمت، عدم وجود محتوای تخصصی و باکیفیت، ضعف تعامل در فرایند آموزش ، تسهیل حضور در دوره ها، توجه به یادگیری فردی، کاهش هزینه های فردی و سازمانی می شود؛ بنابراین بر اساس نتایج پژوهش با نیازسنجی دقیق آموزش های ضمن خدمت، ارتقای تعامل بین مدرس و معلمان، و ایجاد بسترهای فنی و مدیریتی لازم می توان کیفیت آموزش های ضمن خدمت را افزایش داد.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، فرصت ها و تهدید ها، پدیدارشناسی
  • زهرا آزاد دیسفانی*، زهرا بهفر صفحات 83-114
    پژوهش حاضر با هدف بررسی آسیب شناسانه فرایند مصاحبه، گزینش و انتخاب داوطلبان ورود به حرفه معلمی از طریق دانشگاه فرهنگیان انجام گردید. برای این منظور از روش پدیدارنگاری و ابزار مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. جامعه موردنظر، تمامی اساتید صاحب نظر و متخصص در حوزه علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه فرهنگیان استان خراسان رضوی و دانشگاه فردوسی شهر مشهد، کلیه دانشجو معلمان و دانش آموختگان دوره کارشناسی دانشگاه فرهنگیان شهر مشهد و کلیه مصاحبه گران گزینش سازمان آموزش وپرورش خراسان رضوی بودند که با روش نمونه گیری هدف مند، شناسایی و مورد مصاحبه قرار گرفتند. پژوهش با تعداد 20 نفر از اساتید، 10 نفر از دانشجویان و دانش آموختگان، و 5 نفر از مصاحبه گران گزینش به اشباع نظری رسید. مصاحبه ها، ضبط، پیاده سازی، تحلیل، و کدگذاری گردید. در مرحله کدگذاری محوری، کدها در 21 مقوله و در کدگذاری انتخابی، آسیب های فرایند انتخاب داوطلبان ورود به دانشگاه فرهنگیان در سه بخش مصاحبه اختصاصی، مصاحبه گزینش، و معاینه پزشکی دسته بندی گردید. در پایان، پیشنهادهای پژوهشی و کاربردی جهت استفاده متخصصان، مسیولین و متولیان امر مصاحبه، انتخاب، و گزینش داوطلبان ورود به حرفه معلمی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: داوطلبان حرفه معلمی، روش پدیدارنگاری، گزینش، مصاحبه
  • محمد فقیری* صفحات 115-140
    درس پژوهی الگویی ژاپنی برای پرورش حرفه ای معلمان است. آنان در جلسات مربوطه گرد هم می آیند و درباره مسایل و موضوعات آموزشی و ساختار و محتوای کتاب درسی تبادل نظر می کنند، اصلاحات و تغییرات را بررسی کرده و برای تدریس بهتر آماده می شوند. مساله این پژوهش ناشناختگی و پیچیدگی متون درسی کتاب های فارسی اول، دوم و سوم دبستان است؛ راه حل نیز بررسی و تحلیل سبک های آن است. نوع پژوهش اکتشافی، رویکرد آن کیفی کمی و روش آن توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری و نمونه شامل تمام درس های سه کتاب مذکور به جز تمرینات است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که فارسی دوم از تنوع سبکی بیشتری برخوردار است، فارسی اول بیانگرایانه تر، روایی تر و توصیفی تر است، فارسی سوم از دوتای دیگر تمثیلی تر است. فارسی نیز دوم و سوم داستانی تر است. سبک پرسشی، سببی، تحلیلی، مقایسه ای توضیحی و مثالی مصداقی در هر سه کتاب نیز بسیار پایین است. از این یافته ها می توان این گونه استنباط کرد که کتاب های مذکور از ماهیت فلسفی زیادی برخوردار نیستند. دلیل دیگر آن است که در سبک روایی که در کتاب های مذکور برجسته است نیز عنصر سببیت و واقعیت مندی داستانی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: درس پژوهی، فارسی، متن، سبک، تنوع سبکی
  • محمدحسین زارعی* صفحات 141-158

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی ویژگی های فردی و تخصصی موردنیاز معلمان برای تدریس در شرایط بحرانی کووید-19 است. این پژوهش کاربردی از نوع کیفی با رویکرد پدیدارشناسانه است. جامعه پژوهش را معلمان مقطع ابتدایی استان فارس در سال 1401 تشکیل می دهند که نمونه پژوهش به روش هدف مند از نوع گلوله برفی انتخاب شدند. معیار انتخاب نمونه، اشباع داده ها بود که پس از اجرای 27 مصاحبه نیمه ساختاریافته با معلمان داده ها به اشباع رسید. داده ها در نرم افزار مکس کیودا 2020 به روش تحلیل محتوا  تجزیه وتحلیل شدند که شامل 62 کدباز، 9 کد محوری و 1 کد گزینشی است. روایی و اصالت داده ها توسط سه نفر از متخصصان تعلیم وتربیت و دو نفر از معلمان باتجربه تایید شد. بررسی نتایج نشان داد که مهم ترین ویژگی ها و توانایی هایی که معلمان باید در این شرایط دارا باشند شامل، سواد رسانه ای با 8 کد، تعاملات با 7 کد، توانایی تحلیل موقعیت با 7 کد، علاقه و انگیزه با 7 کد، اجرای ارزشیابی کارآمد با 6 کد، دانش با 4 کد، مدیریت با 4 کد، نگرش و آگاهی با 10 کد و توانایی و مهارت با 9 کد، است.

    کلیدواژگان: تدریس، ویژگی های فردی معلمان، ویژگی های تخصصی معلمان، شرایط بحرانی
  • شهناز ولی پور هفشجانی* صفحات 159-184
    هدف مقاله حاضر روایت پژوهی آثار اجتماعی مشارکت مردمی مدیریت بحران کرونا بر دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان بود. این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناختی با استفاده از روش ون منن انجام شد. جامعه موردمطالعه 63 نفر از دانشجومعلمان دختر و پسر ممتاز و سرآمد دوره کارشناسی دانشگاه فرهنگیان به انتخاب استادان در سال تحصیلی 1400-1399 بود. ابزار پژوهش پرسش نامه بازپاسخ بوده و داده ها پس از بررسی 37 پاسخ نامه به اشباع رسید. نتایج پژوهش بیانگر تاثیرات اجتماعی قابل توجه مشارکت مردمی رویارویی با بحران کرونا بر دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان بود. این تاثیرات را می توان در دو دسته تغییرات نگرشی و تغییرات عملکردی تقسیم نمود. از مضامین یافته شده در تغییرات نگرشی تغییر دیدگاه در زمینه اهمیت کمک کردن و میزان تاثیر حمایت های اجتماعی، ارتباط سلامت فردی با سلامت اجتماعی، شناخت اهمیت همدلی و انسجام اجتماعی، رشد ملی گرایی و حس تعلق به وطن، قانون گرایی و باور به توانمندی های جوانان است. همچنین در حوزه تغییرات نگرشی، شرکت کنندگان این پویش را مورد قضاوت و ارزشیابی قرار دادند؛ مضامین استخراجی این بخش عبارت اند از: لزوم همدلی و همراهی ملت و دولت، لزوم آموزش همگانی و فرهنگ سازی و لزوم پیش بینی و برنامه ریزی های قبلی. شرکت کنندگان در هر سه مورد از عملکرد دولت وقت انتقاد کردند. در حوزه عملکرد اجتماعی نیز داده ها نشان دهنده همراهی گسترده آنان با این حرکت مردمی بود. از دیگر مضامین استخراج شده رضایت شرکت کنندگان از انسجام اجتماعی کل اقشار و اقوام جامعه ایرانی در رویارویی با این بحران بود.
    کلیدواژگان: روایت پژوهی، ون منن، دانشجومعلم، مشارکت مردمی، کرونا
  • فاطمه عنایتی زاده*، داود قرونه صفحات 185-212
    توجه به نقش سرگروه های آموزشی به عنوان یکی از عناصر کلیدی در توسعه و رشد معلمان و شناسایی استعداد ها و پتانسیل های موجود در آنان برای دستیابی به هدف ها، از ضروریات انکارناپذیر در نظام آموزشی است. پژوهش حاضر با هدف شناسایی شایستگی های موردنیاز سرگروه آموزشی از دیدگاه معلمان و مدیران مدارس ابتدایی شهر مشهد صورت گرفته است. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و روش مورداستفاده پدیدارشناسی بوده است. مشارکت کنندگان شامل آن دسته از معلمان و مدیران آموزشی بودند که نسبت به موضوع شایستگی های سرگروه های آموزشی آشنایی و تجربه داشته و می توانستند اطلاعات با ارزشی در اختیار پژوهشگران قرار دهند که با نمونه گیری هدف مند و با روش ملاک محور انتخاب شدند. داده ها به وسیله مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 معلم ابتدایی و 9 مدیر آموزشی گردآوری شد و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، کدگذاری در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. اطمینان از اعتبار داده ها از طریق کنترل توسط اعضا صورت گرفت و برای افزایش قابلیت تضمین، تلاش شد تا فرض های ذهنی پژوهشگر در مراحل گردآوری داده ها اثرگذار نباشد. برای انتقال پذیری یافته ها نیز نقل قول های مشارکت کنندگان عینا همان گونه که مطرح شدند، ثبت گردید. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شایستگی های سرگروه های آموزشی از دیدگاه معلمان و مدیران ابتدایی شامل 3 مقوله کلی شایستگی های عمومی (شایستگی های شخصیتی و شایستگی های نگرشی)، شایستگی های مدیریتی (شایستگی های خودمدیریتی، شایستگی های مدیریت روابط انسانی، شایستگی های مدیریت فرایند یاددهی و یادگیری) و شایستگی های تخصصی و حرفه ای (شایستگی های دانشی و شایستگی های حرفه ای) می شود.
    کلیدواژگان: شایستگی، سرگروه های آموزشی، معلمان، مدیران مدارس
  • احمد رستگار، محمدحسن صیف، سیما علی زاده* صفحات 213-240

    هدف پژوهش حاضر، ارایه مدل علی روابط رهبری خدمت گزار و اشتیاق کارآفرینانه باتوجه به نقش واسطه ای جوسازمانی در میان دبیران فنی و حرفه ای ناحیه یک شیراز است. جامعه آماری شامل 678 نفر دبیران فنی و حرفه ای ناحیه یک شیراز بوده است که از این تعداد 334 نفر را آقایان و 344 نفر را خانم ها تشکیل داده اند. بر اساس جدول مورگان و فرمول کوکران 248 نفر به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب گردیدند.  ابزارهای مورداستفاده در این پژوهش شامل پرسش نامه رهبری خدمت گزار قلی پور و همکاران (1388)، پرسش نامه اشتیاق کارآفرینانه کاردن (2013) و پرسش نامه جوسازمانی ترک زاده و محرر (1391) بوده است. شایان ذکر است پژوهش حاضر از نظر هدف به دلیل کاربرد نتایج آن جهت ایجاد انگیزه و اشتیاق کارآفرینانه در میان دبیران  فنی حرفه ای ناحیه یک شیراز از نوع کاربردی است. از منظر شیوه اجرا نیز به دلیل بررسی روابط بین متغیرها در چارچوب مدل تحلیل مسیر، توصیفی و از نوع همبستگی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مدل ارزیابی شده از شاخص های برازندگی خوبی برخوردار است. به طورکلی نتایج بیانگر این است که مولفه های رهبری خدمتگزار (خدمت رسانی، تواضع و فروتنی، قابلیت اعتماد و مهرورزی) هم به صورت مستقیم و هم به صورت غیرمستقیم از طریق واسطه گری مولفه های متغیر جو سازمانی (جو داخلی، جو توسعه ای، جو منطقی و جو گروهی) بر روی متغیر اشتیاق کارآفرینانه در نمونه مورد بررسی تاثیر می گذارند.

    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، اشتیاق کارآفرینانه، جو سازمانی
  • محمود صفری، محمدرضا پاشایی*، محمدحسین صفری صفحات 241-280

    فرهنگ مثبت اندیشی آموزشی معلمان جو همکارانه، سلامت مدرسه، موفقیت تحصیلی دانش آموزان و اثربخشی مدرسه را تسهیل می کند. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل توسعه دهنده فرهنگ مثبت اندیشی آموزشی معلمان شهر تهران در سال تحصیلی 1401-1402 بود. این مطالعه با رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناختی انجام شد. حجم نمونه شامل سه نظریه پرداز بین المللی و بیست ویک کارشناس داخلی در حوزه تعلیم وتربیت بود که به طور هدف مند انتخاب شدند و با آن ها مصاحبه نیمه ساختاریافته صورت گرفت. داده های لازم بر اساس اشباع نظری جمع آوری گردید. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، نرم افزار NVivo10 با بهره گیری از کدگذاری (باز، محوری و گزینشی) مورداستفاده قرار گرفت. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که هفده عامل بیشترین نقش را در رشد و توسعه فرهنگ مثبت اندیشی آموزشی معلمان در مدارس ایفا می نمایند. این عوامل به ترتیب اولویت عبارت اند از: «کیفیت زندگی معلمان»، «توانمندسازی معلمان»، «ویژگی های انگیزشی»، «ساختار توانمندساز»، «ویژگی های شخصیتی»، «نظارت و راهنمایی»، «تعاملات سازنده»، «آگاهی بخشی»، «ویژگی های اخلاق حرفه ای»، «کیفیت فعالیت های آموزشی و پرورشی»، «بازخورد سازنده»، «کیفیت محیط آموزشی»، «امنیت روانی و شغلی»، «کیفیت برنامه درسی»، «سیاست گذاری های آموزشی»، «شایسته سالاری» و «عدالت سازمانی». در نهایت عوامل شناسایی شده هفده گانه می تواند منشور راهنمای برنامه ریزان و سیاست گذاران آموزشی کشور قرار گیرد. از طرفی، فرهنگ مثبت اندیشی آموزشی معلمان در مدارس زمانی رشد و توسعه پیدا می کند که عوامل مطروحه به طور هماهنگ موردتوجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، مثبت اندیشی، مثبت اندیشی آموزشی، مدرسه، مطالعه کیفی
  • مسعود کبیری*، الهام شوندغربی صفحات 281-306
    به طور معمول باورها و نگرش افراد مولفه های مهمی در جهت دهی به رفتار هستند. در زمینه کاربست یافته های پژوهشی نیز نگرش معلمان در استفاده از نتایج پژوهش در اهمیت زیادی در به کارگیری از یافته های پژوهشی دارد. برای ارتقای نگرش معلمان به پژوهش این مطالعه طراحی شده است تا چارچوبی برای شمول همه متغیرهای درگیر تدوین شود. در ضمن تدوین این چارچوب میزان تاثیر همه متغیرهای تاثیرگذار بر نگرش پژوهشی هم اندازه گیری می شود. بدین منظور، چهار متغیر نگرش سایر افراد به پژوهش، شایستگی دریافت شده، مهارت های حرفه ای و مهارت های پژوهشی معلمان به عنوان عوامل موثر شناسایی و اثر آنان هم بر یکدیگر و هم بر نگرش پژوهش از طریق مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شد. داده های مطالعه از پاسخ 335 معلم شهرستان های استان تهران گردآوری شد. نتایج این مدل علی نشان داد همه عوامل بر نگرش پژوهشی تاثیر مستقیم داشتند؛ ولی به جز تاثیر نگرش سایر افراد به پژوهش بر شایستگی دریافت شده، بین عوامل تاثیرگذار ارتباط دیگری وجود نداشت. همچنین، مهارت های حرفه ای مهم ترین عامل در تاثیرگذاری روی متغیر نگرش پژوهشی شناخته شد و پس از آن، دو متغیر مهارت های پژوهشی و نگرش سایر افراد به پژوهش قرار داشتند. براین اساس می توان نتیجه گرفت که مدل علی نهایی می تواند چارچوب مناسبی برای توسعه معلمان و همچنین تربیت معلم قرار گیرد.
    کلیدواژگان: نگرش به پژوهش، کاربست نتایج پژوهش، مدل سازی معادلات ساختاری، توسعه معلم
  • جابر افتخاری*، محمدحسین حیدری صفحات 307-332

    اندیشمندان اسلامی با سودبردن از دو منبع مهم و غنی اسلامی یعنی قرآن و سنت، اندیشه های تربیتی خود را ارایه نموده اند. از این رو پژوهش حاضر با تمرکز بر آراء تربیتی و سلوک معلمی شهید ثانی و فیض کاشانی به عنوان دو اندیشمند بزرگ اسلامی به دنبال بازشناسی مولفه های شاگردپروری در نظر ایشان می باشد. در این پژوهش کیفی از روش تحلیل مضمون استفاده شد. به این صورت که دو کتاب منیه المرید تالیف شهید ثانی و کتاب المحجه البیضاء تالیف فیض کاشانی که در حوزه تربیت و اخلاق می باشند و در آن ها به آداب متقابل شاگرد و استاد پرداخته شده است با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت. در اسناد بررسی شده 21 مضمون فراگیر شناسایی شد که در قالب دو مضمون سازمان دهنده سلوک اخلاقی (11 مضمون) و سلوک علمی (10 مضمون) دسته بندی شده و درنهایت همه مضامین ذیل مضمون فراگیر شاگردپروری قرار گرفته شد. یافته های پژوهش نشان داد که از میان مضامین احصا شده، 9 مضمون؛ مهربانی و خیرخواهی، عفت نفس و خلوص نیت، رعایت انصاف و احترام، رضای خداوند، تواضع و فروتنی، ممانعت تلویحی، توجه به فهم و استعداد، آموزش تدریجی و رتبه بندی مطالب و همراهی علم و عمل از غنای بیشتری برخوردار بوده و در آثار بررسی شده حضور پرمایه ای داشته اند و مهم ترین مولفه های شاگردپروری از منظر شهید ثانی و فیض کاشانی به حساب می آیند. درنتیجه اندیشمندان اسلامی نظیر شهید ثانی و فیض کاشانی به اهمیت و نقش معلم واقف بوده و ضمن توجه به مولفه های معلم شاگردپرور، بخشی از آثار خود را به شرح این مهم اختصاص داده اند.

    کلیدواژگان: تربیت اسلامی، سلوک معلمی، شاگردپروری، شهید ثانی، فیض کاشانی
|
  • Motahareh Valizadeh, Kolsum Nami *, Mokhtar Zakeri Pages 1-26

    One of the new models that has been proposed and considered for the growth of teachers' professions through the teacher-centered research process is of research in teaching. This study was conducted with the aim of identifying opportunities before, during and after the research course of primary schools in Bandar Abbas. The study population was all primary school teachers in District 1 of Bandar Abbas, where 20 semi-structured interviews were conducted by purposive sampling. For data analysis, inductive analysis method with coding system was used. Findings and results showed that the three categories of opportunity to exchange experience, the opportunity to increase the level of knowledge and the opportunity to change professional insights as opportunities before practical engagement with the course and three categories of motivation to increase productivity and use useful findings in the classroom, the opportunity to develop responsibility. In group work and changing the culture of the teaching-learning system from individual to group, it was considered as opportunities during and after practical conflict with research.

    Keywords: research in teaching, executive opportunities, Elementary School Teachers
  • Mahshid Golestaneh *, Seyed Mohsen Mousavi, Fereshte Ghashghaee Pages 27-50

    The present research investigated the content of secondary chemistry textbooks in Iran regarding their attention to industies. The study was an applied-descriptive and content analysis type. The statistical population included 10th, 11th, and 12th-grade chemistry textbooks and the technical and vocational chemistry textbook published in 2021-2022. This research encompassed all the content of these books, including text, images, tables, questions, and activities. And a full-count sampling method was used. Data analysis was done using the descriptive statistics method. The process reliability was verified by experts. The results showed that secondary high school chemistry textbooks had similarities and differences concerning their attention to industrial activities. In all books, paying attention to the secondary industrial sectors (manufacturing industries) was higher than the other sectors. Except for the 11th-grade chemistry book, where the frequency of the primary industrial sectors was slightly higher than that of the tertiary industrial sector, in other books, tertiary industrial sectors were in second place. The 11th-grade chemistry book paid the most attention to the industry category, differing from other books. The other three books had almost equal attention to the industry category. 62.0 percent of the coded items were in the text, and book images were in second place, with 36.2 percent. Textbook activities accounted for 1.8 percent of the coded items, and no industry-related items were coded in the textbooks' tables.

    Keywords: Chemistry textbooks, Industry, Content Analysis, Theoretical secondary high school, Technical, vocational secondary high school
  • Sirus Mansoori *, Rahim Moradi Pages 51-82
    The present research was conducted with the aim of studying the lived experience of teachers from in-service courses. The research method was qualitative and the strategy used was phenomenology. The potential participants of the research were all the participants of the in-service courses, 21 of them were selected by the purposeful sampling method based on the rule of theoretical saturation. This means that the data reached theoretical saturation with 21 people. The data was obtained through semi-structured interviews and analyzed with thematic analysis technique. The results of the research showed that teachers experience from in-service courses are defined in 66 basic themes and 10 organizing themes. The main themes of the organizer of the research include neglecting educational needs assessment in the design of courses, the lack of technical and legal contexts suitable for in-service training, the lack of required managerial and structural contexts, and the impossibility of real evaluations. certification and marketization of in-service training, lack of specialized and quality content, weak interaction in the training process, facilitating attendance in courses, paying attention to individual learning, reducing individual and organizational costs. Therefore, based on the results of the research, the quality of in-service training can be increased by accurately assessing the needs of in-service training, improving the interaction between lecturers and teachers, and creating the necessary technical and management platforms.
    Keywords: In-service training, opportunities, threats, Phenomenology
  • Zahra Azad Disfani *, Zahra Behfar Pages 83-114
    The aim of this study was to conduct a pathological study of the interview process, selection and choice of candidates to enter the teaching profession through Farhangian University of Khorasan Razavi Province. For this purpose, phenomenography method and semi-structured interview tools were used. The target population was all professors and experts in the field of educational sciences and psychology of Farhangian University of Mashhad and Ferdowsi University of Mashhad, all students, teachers and graduates of Farhangian University of Mashhad and all interviewees were selected by Khorasan Razavi Education Organization. They were identified and interviewed by purposive sampling method. The research was theoretically saturated with 20 professors, 10 students and graduates, and 5 selected interviewers. Interviews were recorded, analyzed, and coded. In the central coding stage, the codes were categorized into 21 categories and in the selective coding, the injuries of the selection process of candidates entering Farhangian University were categorized in three stages: exclusive interview, selection interview, and medical examination. Finally, research and practical suggestions were presented for the use of experts, officials and, those in charge of interviewing, selecting, selecting and, accepting candidates to enter the teaching profession.
    Keywords: Interview, Phenomenography method, Selection, Teaching profession volunteers
  • Mohammad Faghiri * Pages 115-140
    Lesson study is a Japanese model for professional training of teachers. They meet in the relevant meetings and exchange opinions about educational issues and topics and the structure and content of the textbooks, review the reforms and changes and prepare themselves for better teaching. The problem of this research is the unfamiliarity and complexity of the Persian textbooks of the first, second and third elementary school; The proposed solution is to examine and analyze their styles. The type of research is exploratory, its approach is qualitative-quantitative and its method is descriptive-analytical. The statistical population and sample include all the lessons of the three mentioned books except the exercises. The background of the studies has also been examined in line with lesson study, but stylistic analysis is a new work that can open the meaning and purpose of each lesson for teachers and familiarize them with the meaning and nature of the text. The findings of this research show that Persian II has more stylistic variety, Persian I is more expressive, narrative and descriptive, Persian III is more allegorical than the other two. Farsi II and III are more fictional as well. The questioning, causal, analytical, comparative, explanatory and exemplary style in all three books is also very low. From findings, it can be concluded that the mentioned books do not have much philosophical nature. Another reason is that in the narrative style that is prominent in the mentioned books, there is no element of causality and verisimilitude of fictional style.
    Keywords: Lesson Study, Farsi, text, style, style variety
  • MohammadHosein Zarei * Pages 141-158

    The Purpose of this research is to identify the individual and specialized characteristics needed by teachers to teach in the critical conditions of Covid-19. This is qualitative applied research with a phenomenological approach. The research community consist of primary school teachers in Fars province in 1401, who were selected as a research sample using a purposeful snowball method. The sample selection criterion was data saturation, which was reached after conducting 27 semi- structured interviews with teachers. The data were analyzed in the MaxQDA2020 software using the content analysis method, which includes 62 open codes, 9 central codes, and 1selective code. Validity and authenticity of the data were confirmed by three education specialists and tow experienced teachers. Examining the result showed that the most important characteristics and abilities that teachers should have in these conditions include media literacy with 8 codes, interactions with 7 codes, the ability to analyze the situation with 7 codes, interest and motivation with 7 codes. The code is effective evaluation implementation with 6 codes, knowledge with 4 codes, management with 4 codes, attitude and awareness with 10 codes, and ability and skill with 9 codes.

    Keywords: Teaching, individual characteristics of teachers, Special characteristics of teachers, critical conditions
  • Shahnaz Valipourhafshejani * Pages 159-184
    The aim of this study was to investigate the social effects of Empathy and Consensus Movement in Corona Conditions on Teaching students of Farhangian University, based on their lived experiences. In order to do the research phenomenological approach and Van Manen six-stage method was used. The data were collected through an open- response researcher-made questionnaire. The participants were 63 BA Farhangian teaching students residing in different provinces in 1399-1400 educational year. The results showed widespread social effects of Empathy and Consensus Movement in Corona Conditions. The effects can be divided into two general groups: attitudinal and performance changes. Perspective-change in relation to the importance of help and the degree of social supports, the relationship between individual and social health, and recognition of the importance of unity, empathy and social coherence are the categories of attitudinal change.
    In the attitudinal-change domain, participants judged and evaluated the national movement of confronting Corona. Participants criticized the performance of the ex-government in these aspects. In the domain of social performance, the data showed increasing growth in students' social interactions and their widespread accompany, in different forms, in the empathy and consensus movement. The analysis of data showed that tangible and intangible cultural-religious legacies have an active role in creating the social coherence; legacies such as Iran rich civilization, rich literature background, Eight-year Imposed War experience and the presence of model personalities like Shahid Ghasem Soleimani.
    Keywords: Narratology, Public participation, Teaching Student, Corona conditions, Van Manen
  • Fateme Enayatizadeh *, Davood Ghorooneh Pages 185-212
    Paying attention to the role of educational leaders as one of the key elements in the development of teachers and identifying their talents, abilities and potentials for achieving goals is an undeniable necessity in the education system. The present research has been conducted with the aim of investigating the competencies of the head of the educational group from the point of view of teachers and principals of elementary schools.The approach of the current research is a qualitative approach and the method used is the phenomenological method. The participants included those teachers and educational managers who had knowledge and experience about the subject of the competencies of educational leaders and could provide valuable information to the researchers, who were selected using purposeful sampling and criteria-based method. The data was collected through semi-structured interviews with15 elementary teachers and9 educational managers, and in order to analyze the data, coding was done in three stages open , central , and selective coding. Ensuring the validity of the data was done through control by members and to increase the guaranteeability, efforts were made so that the researcher's mental assumptions are not effective in the stages of data collection. The findings of this research show that the competencies of educational leaders from the point of view of teachers and principals include3 general categories of individual competencies (personality competencies and attitudinal competencies), managerial competencies (self-management competencies, human relations management competencies, teaching process management competencies and learning) and scientific and occupational skills (knowledge skills and professional skills.(
    Keywords: competence, Educational groups, Teachers, administrators
  • Ahmad Rastegar, MohammadHassan Seif, Sima Alizadeh * Pages 213-240

    The purpose of this research is to present a casual model of servant leadership and entrepreneurial passion regarding the mediating role of organizational atmosphere Among the technical and professional teachers In District (No.1) Of Shiraz City. The statistical population consists of 678 teachers, that is consisting of 334 male teachers and 344 female teachers. Based on Morgan's table and Cochran's formula, 248 individuals were selected as the sample using a stratified sampling method. The questioneries were used in this research are servant leadership questionarie of Gholipur et.al (2009), Cardon’s Entrepreneurial passion questionarie (2013), and Torkzadeh and Moharer’s organizational questionarie (2012). It is worth mentioning that the present research is applied due to its application for motivating and enthusiastic entrepreneurship among technical highschools’ teachers of Shiraz. From the perspective of the implementation method, it is also descriptive and correlation due to the study of the relationships between variables in the path analysis model. Findings of the research show that the evaluated model has good fitness indicators. In general, the results show that the components of servant leadership (service, humility, trustworthiness and kindness) either directly or indirectly through the mediating role of the components of the organizational atmosphere variable (internal, developmental, group and logical atmosphere) affect the variable of entrepreneurial passion in the investigated sample.

    Keywords: servant leadership, Organizational atmosphere, entrepreneurial Passion
  • Mahmood Safari, MohammadReza Pashaei *, MohammadHosein Safari Pages 241-280

    Teachers' academic optimism culture facilitates a collaborative atmosphere, school health, students' academic success, and school effectiveness. The purpose of this study was to identify the factors that promote the development of teachers' academic optimism culture in Tehran schools in the academic year 2022-2023. This study was conducted with a qualitative approach of the phenomenological type. The sample size consisted of three international theorists and twenty-one internal experts in the field of education who were purposefully selected and semi-structured interviews were conducted with them. The necessary data were collected based on theoretical saturation. For the purpose of data analysis, NVivo10 software was used with the use of coding (open, axial, and selective). The findings of this study indicate that seventeen factors play the most important role in the growth and development of teachers' academic optimism culture in schools. These factors are ranked in order of priority as follows: "Quality of teachers' lives", "Teacher empowerment", "Motivational characteristics", "Empowering structure", "Personality characteristics", "Supervision and guidance", "Constructive interactions", "Awareness-raising", "Professional ethics characteristics", "Quality of educational and developmental activities", "Constructive feedback", "Quality of the educational environment", "Psychological and occupational security", "Quality of the curriculum", "Educational policies", "Meritocracy", and "Organizational justice". In the end, the identified seventeen factors can be a guiding charter for the country's educational planners and policy makers. On the other hand, teachers' academic optimism culture in schools develops when the mentioned factors are considered in a coordinated manner.

    Keywords: Academic optimism, culture, faculty, qualitative research, school
  • Masoud Kabiri *, Elham Shavand Gharbi Pages 281-306
    Attitu des and beli efs are import ant aspects of orie ntating to behaviors. In the field of rese arch utilization, also, teachers’ attitudes have been attended to the use of resea rch during teach ing processes. The pre sent study has been condu cted to design a model in order to promote teachers’ attitudes toward ds research. To conduct it, four variables incl uding attitudes of other people towards research, perceived compete ncy, profes sional skills, and re search skills of teachers were co nsidered as influe ntial varia bles and their role on research a ttitude as well as both er end ogenous varia bles were examined by stru ctural equation mod eling. Data were gathered from 335 teachers in Tehran province. Result reve aled that direct paths of all variables were statistical ly signific ant and all paths between independent factors were nonsignificant except a path of attitudes of other people e on perceived comp etency. A dditionally, professional skills were the most important influence factor on research attitude. Afterwards, there were research skills and attitudes of other people. The final casual model can be considered an adequate framework for teacher development and also for teacher education.
    Keywords: research attitude, research utilization, structural equation modeling, teacher development
  • Jaber Eftekhari *, MohammadHossein Heidari Pages 307-332

    Islamic thinkers have presented their educational ideas by benefiting from two important and rich sources of Islam, that's mean the Qur'an and the Sunnah. Therefore, the present study, focusing on the educational opinions and teacher behavior of Faiz Kashani and Shahid Sani, two great Islamic thinkers, seeks to identify the components of Disciple-educating in their opinion. The thematic analysis method was used in this qualitative research. In this way, the book Al-Mahja Al-Bayda authored by Faiz Kashani, and the book Maniya Al-Marid authored by Shahid Sani, which are in the field of moral education and in which the mutual etiquette of the student and the teacher is discussed, were selected and analyzed using the purposeful sampling method. In this way, 21 overarching themes were identified in the reviewed documents, which were categorized into two organizing themes of ethical behavior (11 themes) and scientific behavior (10 themes), and finally, all themes were placed under the overarching theme of Disciple-educating. The findings of the research showed that among the inferred themes, 9 themes; Kindness and benevolence, chastity of self and purity of intention, observance of fairness and respect, God's pleasure, humility and modesty, implicit inhibition, attention to understanding and talent, gradual education and ranking of materials, accompanying science and practice have more richness and in The reviewed works have had a rich presence and are considered the most important components of Disciple-educating from the perspective of Faiz Kashani and Shahid sani.

    Keywords: Islamic Education, teacher behavior, discipleship, Shahid Sani, Faiz Kashani